Kävin läpi kaikki 500 viimeistä sivulatausta blogistani. Niiden joukosta löysin kaikkiaan 39 eri kävijää, jotka saapuivat Googlen kautta hakusanoinaan [iltalehti arkisto] (54 %), [mtv3 arkisto] (38 %) tai [kaleva arkisto] (8 %).
Kävijät laskeutuivat hakusanoja vastaavalle tagi-arkistoni sivulle, jossa ei ole juuri mitään sisältöä. Tarjolla on kuitenkin haku, jota 23 % näistä kävijöistä yritti käyttää. Yhtä yleistä oli arkistovuosilukujen klikkaaminen. Kolmannes hakua yrittäneistä ei syöttänyt lainkaan hakusanaa. Tyypillisin hakutermi oli jokin tietty päivämäärä. Ehdottomasti huvittavin hakutermi oli “iltatyttö”.
Jos haulla ei löydy mitään, hakutulossivuni kehottaa muun muassa käyttämään yleisempiä hakusanoja. Jotkut kävijöistä noudattivat tätä ohjetta. He kokeilivat useita hakusanoja ennen kuin luovuttivat poistuen painamalla takaisin-painiketta useita kertoja kunnes pääsivät takaisin Googleen.
On äärimmäisen mielenkiintoista, että on näinkin yleistä ymmärtää väärin sijaintinsa verkossa. Osa kävijöistä selvästikin luuli olevansa paikassa, josta pääsisi käsiksi Iltalehden arkistoon.
Miten tällaisille ihmisille voi järkevästi suunnitella verkkopalveluita?
Google on todellakin selain, mutta tajuaako ihmiset sen? http://googlesystem.blogspot.com/2009/04/google-chrome-and-original-google.html