Löydettävyyden vaikutus olemattomuuteen

Postilaatikkoon tipahti Eat.fi:n tiedote:

Eat.fi:n mobiilisovellukset suosittuja, verkkosivujen käyttö mobiililaitteilla olematonta

Eat.fi-palvelua on voinut käyttää mobiililaitteilla, esimerkiksi mobiilioptimoidun verkkosivun kautta osoitteessa m.eat.fi jo vuodesta 2009. Tämän lisäksi palvelua on voinut käyttää myös erillisillä mobiililaitesovelluksilla. Sovellukset ovat tarjolla Applen iPhonelle, Android-puhelimille ja Nokian puhelimille. Tällä hetkellä palvelun mobiililaitteille optimoidun verkkosivun käyttö on erittäin vähäistä.

“Mobiilisovellukset ovat nopeasti kasvattaneet suosiotaan. Tällä hetkellä Eat.fi:n mobiililaitteille optimoitujen verkkosivujen käyttö on vähentynyt käytännössä olemattomaksi”, kertoo Tina Aspiala Eat.fi-palvelusta.

Ravintolanäkymä m.eat.fi:ssäTiedote ei pureudu tämän syvemmälle olemattomuuden syihin. Mutta vierailemalla Eat.fi:ssä mobiililaitteella selviää yksi todennäköinen syy välittömästi. Mitään uudelleenohjausta m.eat.fi:hin ei tapahdu. Edes selkeää linkkiä mobiiliversioon ei ole tarjolla.

Satunnaiset käyttäjät – he, jotka eivät (ainakaan vielä) ole nähneet tarpeelliseksi asentaa palvelun sovellusta puhelimeensa – hyötyisivät mobiiliversion löydettävyydestä merkittävästi.

Sovelluksia ihastellessa unohtuu usein, että niiden asentaminen on monille edelleen sen verran iso kynnys, että mikäli ei ole täysin sitoutunut käyttäjä, jää se helposti tekemättä. Sitä paitsi sovelluskauppojen selaaminen ei varmasti ole koko kansan iltahuvia. Eat.fi:llä epäilemättä on iso uskollinen käyttäjäkunta, joka sovelluksen on jo asentanut. En silti usko, että kaikkia potentiaalisia käyttäjiä on vielä saatu asentamaan sovellusta.

Mobiiliversion välittömän käyttäjäpotentiaalin voi tarkistaa varsin helposti Google Analyticsista mobiililaiteraporteista. Mikäli se on Eat.fi:n mainitseman 40 000 viikkotason eri kävijän massasta yhtään merkittävä osuus, kannattaisi asialle tehdä jotain. Tyypillisesti mobiiliprosentti huitelee jossain viiden prosentin tienoilla ja on kovassa kasvussa.

Miten sitten Eat.fi voisi toimia parantaakseen tilannetta? Yksinkertaista:

  1. Toteutetaan Eat.fi:hin yksinkertainen laitetunnistus, joka uudelleenohjaa merkittävimmät mobiililaittet automaattisesti m.eat.fi:hin.
  2. Lisätään Eat.fi:hin selkeä linkki mobiiliversioon, aivan sivun alkuun. Näin tunnistamatta jääneiltäkin laitteilta on mahdollista löytää mobiiliversio.
  3. Lisätään m.eat.fi:hin selkeä linkki takaisin täysversioon. Koska mobiiliversio on toiminnoiltaan typistetty ja poikkeava, on tarjottava myös täysversiota sitä haluaville.
  4. Lisätään m.eat.fi:hin tietoa sovellusten latausmahdollisuuksista (kohdennettuna käyttäjän laitteen mukaan, jos se tunnistetaan).

Uudelleenohjauksissa ja linkityksissä on huomioitava, että viittaukset tehdään suoraan vastaavaan sisältöön toisessa versiossa eikä vain kylmästi etusivulle. Ja kun kyseessä on teknisesti kaksi eri versiota, on myös pidettävä huolta, että karsittukin versio todella osaa näyttää sisällön. Ainakin Hs.fi:llä oli tällaisia ongelmia.

(Tätä ongelmaa ei tule mukautuvassa verkkosuunnittelussa, mutta se ei sovellusmaiseen Eat.fi:hin välttämättä ole sovellettavissa eikä varsinkaan ratkaise tätä sinänsä pientä ongelmaa kustannustehokkaasti.)

Näillä pienillä toimilla saataisiin mobiiliversiolle isompi käyttäaste, palveltaisiin satunnaisia käyttäjiä paremmin ja ohjattaisiin satunnaisia käyttäjiä säännöllisemmiksi sovellusten käyttäjiksi.

Mobiilisaitin käyttöaste saattaa muutosten jälkeenkin säilyä olemattomana, mutta ainakaan se ei ole enää löydettävyydestä kiinni.

Luettua: Responsive Web Design

Responsive Web Design on Ethan Marcotten tuore, lyhyt, mutta asiapitoinen kirja siitä, kuinka rakentaa verkkosivuja, jotka eivät ole sidottuja tiettyyn pikselileveyteen.

Kirjassa on viisi lukua: ensimmäisessä perustellaan responsiivisen suunnittelun ajatusta. Seuraavat kolme lukua käsittelevät kukin yhden kolmesta perusrakennuspalikasta: joustavat gridit, joustavat kuvat ja media queryt. Keskimmäisen luvun ydinosat ovat luettavissa A List Apartin artikkelista. Viimeinen luku käsittelee joitain yksityiskohtia ja työprosessien muutoksia. Yllättävää kyllä mobile first -ajattelu tuodaan mukaan vasta tässä vaiheessa.

Kun lähtee tekemään responsiivista suunnittelua, huomaa nopeasti, että tarvitaan myös responsiivinen julkaisujärjestelmä ja responsiivista sisältöäkin. Nämä alueet on pientä mainintaa lukuun ottamatta jätetty kirjan ulkopuolelle, mikä on osaltaan harmi, mutta toisaalta riippuvat hyvin paljon taustateknologista, itse sivustosta ja sen sisällöstä. Ehkä näistä aiheista onkin sitten kirjoitettava teknologiakohtaiset opukset.

Noin 150 sivua sisältävä kirja ei ole ainakaan liian raskas paketti, vaan sen kahlaa läpi muutamassa tunnissa. Yhdeksän dollarin hintaan ei kannata jäädä pohtimaan sijoittaako moista summaa sähköiseen versioon. Kirja on teknisestä fokuksestaan huolimatta pakollista luettavaa kaikille verkkopalveluiden suunnittelijoille ja kehittäjille.

Reusing the fastest TCP connections on Firefox 5

HttpWatch blog:

One of the major performance related changes in Firefox 5 is an improvement in the way that keep-alive HTTP connections are re-used. Previously, there was a simple FIFO queue. So if Firefox ever tried to reuse a TCP connection it would simply use the connection that had been idle for the longest period of time.

However, not all connections are equal. Connections that have transmitted the most data are likely to be faster than those that have only received a small amount of data. This effect is caused by the congestion window mechanism in TCP.

It’s not just a shell, because it’s fast

Paul Thurrott, trying to convince himself why the new Windows 8 touch UI is not just a shell:

Answering the BS complaints about the new Windows 8 Start screen being “just a shell” on top of Windows, he [Microsoft corporate vice president Mike Angiulo] notes how quickly you can move back and forth between this screen and the traditional Windows desktop. “You see how fast that switches?” he asks as he goes back and forth between the two UIs in a decidedly non-jarring manner. “It’s not a different mode. Launching this is like launching the Start Menu. It’s just instant.”

Please explain to me why the speed of a shell somehow makes it not be a shell or a mode.

The real problem with Windows 8 is of course nothing to do with the new UI being a shell or not. It is the fact that dealing with the complexity of traditional Windows UI is not enough anymore, users now have to deal with yet another layer of UI. It is an ugly compromise.

Another sign of a compromise is that, at least for now, Windows 8 looks like it is designed to be only used in landscape more, like traditional desktop/laptop computers are. For tablets, landscape primarily only makes sense in games and watching video. In my experience, portrait is generally much more effective for other types of tasks.

Make your call to action call some action

Don’t put your call to action on an image when emailing your customers. Most people won’t see it. If an action is required, mention it in the subject – or at least in the first paragraph. (This applies to not only mass email but also to private messaging.) The case in point:

This important email does not look so important when images are not downloaded. The subject line or the first paragraph mention no action required.

Look at it again, this time with images displayed:

Now it is pretty clear I need to do something. Too bad by default most people will not see the button.

It is quite telling that I had already deleted this email but happened to see on Twitter someone mentioning something about agreeing to something related to Delicious. So I went back and noticed this.

Always test your email in most popular clients. Don’t focus on visual perfection – as it is impossible today – but usability.