Firefox 4:n visio selaimen käyttöliittymästä tekee selvän eron sovellusten ja dokumenttien webin välille. App tabs -nimellä kulkeva nykyinen laajennus ja tuleva sisäänrakennettu toiminnallisuus näyttää web-sovellukset vain faviconin levyisinä, pysyvinä tabeina palkin vasemmassa laidassa.
Seuraavalla videolla Firefoxin UX-tiimi esittelee, miksi osoiterivi siirtyy oletuksena tabien alle ja samalla nähdään myös monta muuta mielenkiintoista käyttöliittymäratkaisua.
Video YouTube:ssa, videoon liittyvä kirjoitus ja still-kuvia Alex Faaborgin blogissa.
Sovellusten webissä monet dokumenttien webissä olennaiset käyttöliittymäelementit käyvät tarpeettomiksi tai ainakin vähemmän tärkeiksi. Osoiterivillä ei ole merkitystä. Navigaatiopainikkeita (back, forward, stop, reload) ei juuri tarvita. Selaimen menut ovat harvoin tarpeen. Sen sijaan web-sovellus tarvitsee ehkä oman menunsa. Tästä kaikesta seuraa, että sovellusten webissä selaimen käyttöliittymä on vain tiellä ja siitä on päästävä eroon.
Toisaalta selaimesta tulee vähitellen sama asia kuin käyttöjärjestelmän graafisesta käyttöliittymästä, sillä mihin enää tarvitaan ikkunoitua käyttöliittymää, kun kaikki tehdään yhden sovelluksen – selaimen sisällä?
Mikä on taskbarin tai dockin kohtalo? Pystyvätkö Microsoft ja Apple tekemään näin radikaalin siirtymän työpöytäkäyttöliittymissään vai tuleeko muutos mobiililaitteiden yleistymisen kautta? Veikkaan jälkimmäistä.
Olen pitkään ollut sitä mieltä, että ikkunoidun käyttöliittymän täysipainoinen hyödyntäminen vaatii useimmilta ihmisiltä liikaa kongitiivista kapasiteettia. Tämä osaltaan selittänee iOS:n ja iPadin menestystä, koska vain yksi aktiivinen sovellus kerrallaan on optimaalisinta meille moniajoa osaamattomille lihakimpaleille. Ongelmaa vain pahentaa, että selainsovellusten välillä vaihdetaan eri tavalla kuin natiivisovellusten välillä. Siksi siirtymävaihe voi tuottaa monille ylimääräistä päänvaivaa, jos kokonaan uudet tablettikäyttöjärjestelmät eivät yleisty riittävän vauhdikkaasti.
Toivottavasti pian alkaa löytyä myös oikeita ratkaisuja välilehtikäyttöliittymien tehokäyttöongelmiin: yli kymmenen tabin hallinta menee jo hyvin hankalaksi. App tabs on loppujen lopuksi vain väliaikaisesti helpottava ratkaisu.
Yksi ajatus tuli itselle mieleen:
Tavalinen webbiselain ei ehkä loista käyttöliittymällään, mutta se kuitenkin sisältää kaikenlaisia itselle tärkeitä toimintoja. Eli ne selaimen tylsät toiminnallisuudet kuten osoiterivi, navigointibuttonit, kirjanmerkit, välilehdet yms ovat tarpeellisia kapistuksia minulle, vaikka juuri kyseisessä websovelluksessa niitä ei tarvita.
Enpä oikein tiedä. Tuo voi toimiakin suljetussa ympäristössä jota Apple arvostaa muttei tule toimimaan Internetissä, jossa kuluttaja kuitenkin sanelee säännöt. Johan näitä on nähty mm. full-screen flashien muodossa ja lopulta sitä aina halutaan ne “selaimen back-nappulat” ja sitä kautta kontrolli takaisin. Vendoreita on aivan liikaa ja jos tätä varten rakennettaan uusia standardeja Web Appien UI:ta vastaamaan, toistetaan vain selaimen toiminnallisuus eri muodossa. Tämä varmasti toteutuessaan johtaa raskaisiin sääntöihin jarruttaen kehitystä, siirtäen sen hyväksynnän muutaman valitun tahon piiriin.
Yllä olevassa videossa jo syy 1 on riittänyt yli 10 vuoden ajan syyksi sille, että täbien on oltava yläreunassa. Käyttöliittymäsuunnittelun perusperiaatteet eivät ole muuttuneet miksikään, vaikka webin tullessa jotkut luulivat niin. Videossa on todella nätisti visualisoitu se, miksi vanha täbijärjestys on yksiselitteisesti huono. *Ainoa* syy pitää täbit alhaalla olisi se, että monet käyttäjät ovat ehtineet tottua huonoon.
Se vinkuna niiden back-nappien takaisin saamiseksi johtuu vain ja ainoastaan siitä, että web-sovellusten käyttöliittymät ovat olleet huonosti suunniteltuja. Ratkaisu ei palauttaa sitä back-nappulaan, vaan suunnitella ne web-sovellusten käyttöliittymät kunnolla.