Carl Haglund ja WordPress

Helsingin sanomat kirjoittaa:

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) henkilökohtaiselta verkkosivulta on löytynyt tietojen varastamiseen tarkoitettu haittaohjelma. Virus on naamioitunut yhteydenottoihin tarkoitetulle alasivulle ja ollut siellä tammikuun 23. päivästä alkaen.

Jutussa mainitaan, että ko. haittaohjelma iskee usein WordPress-alustan verkkopalveluihin. Sitä ei sanota, että Haglundin sivut on tehty WordPressillä. Tämä kuitenkin selviää Googlen cachesta ja samoin se, että WordPress-versio on ainakin viimeisen tiedon mukaan viimeisimmässä versiossa.

Erillisessä jutussa Haglund epäilee:

“Tämän päivän tapahtumien valossa näyttää, että se ei ole sattumaa. Tämä vaikuttaa järjestelmälliseltä”, Haglund sanoo.

Virustorjuntayritys F-Securen mukaan viruksen alkuperä viittaa Pietariin.

Haglund uskoo valikoituneensa iskujen kohteeksi, koska vastaa hallituksessa kyberturvallisuusasioista.

Oikein konfiguroiduille ja ylläpidetyille sivuille ei noin vain murtauduta. Todennäköisempää on, että yksi tai useampi seuraavista on totta:

  • Palvelimen käyttöjärjestelmä palvelinohjelmistoineen on jäänyt pahasti ajastaan jälkeen
  • WordPress tai jokin laajennus on jäänyt päivittämättä jossain vaiheessa
  • WordPressin (pää)käyttäjätunnuksen salasana on heikko tai on käytössä jossain muussa salasanat vuotaneessa verkkopalvelussa
  • Ensimmäisen murtautumisen jälkeinen siivoustyö on jäänyt puutteelliseksi

Jos mikään näistä ei ole totta, voidaan vasta sitten epäillä, että kyseessä on jokin muu kuin täysin tai puoliautomatisoitu hyökkäys, joka kohdistuu kerralla tuhansiin verkkopalveluihin. Tällaiset kun muodostavat aivan ylivoimaisen valtaosan kaikista hyökkäyksistä.

Tietysti antaa sekä paremman viestin omasta ammattitaidosta että hivelee enemmän omaa egoa, kun murtautumisen syyksi pannaan henkilön asemaan kohdistuva vihanpito eikä oma heikko tietoturvasta huolehtiminen.

Siivous on annettu teleoperaattorin tehtäväksi, mikä herättää ainakin minussa vähän epäluuloja. Oikeasti työ pitäisi antaa ammattilaisille, jotka tuntevat niin WordPressin kuin verkkosivujenkin tietoturvan. Muuten sivut ovat taas pian täynnä viruksia. Mutta mihinkään isoihin, Haglundin viittaamiin investointeihin ei tarvitse ryhtyä.

Jokaisen verkkosivuja ylläpitävän velvollisuus on huolehtia sivujensa tietoturvasta. Selitykseksi ei kelpaa se, että sivuilla ei ole suurta merkitystä tai että niillä ei ole salaiseksi luokiteltavaa tietoa. Murretut sivut kun aiheuttavat haittaa muillekin kuin verkkosivujen haltijalle.