Hakukoneiden huomiointi on oikein tehtynä myös kävijöiden huomiointia. Tässä kolme vinkkiä, joilla luot parempaa sisältöä molemmille – ei mikään top-lista, mutta tärkeitä asioita kuitenkin.
1. Ajattele tietokantaa
Suomenkielisiä sisältöjä ei verkossa ole edelleenkään liikaa. Siksi laadun sijaan kilpailu määrällä on usein helpompaa.
Mikäli voisit julkaista verkossa jonkin tietokannan, josta olisi potentiaalisille asiakkaillesi hyödyä, mikä se olisi? Jos tunnistat tällaisen tietokannan, hyvä! Huolehti erityisesti, että tämän sisällön hakukonenäkyvyys on kunnossa.
Tietokannan jokainen rivi kääntyy suoraan omaksi sivukseen. Mikäli tietokantasi koostuu useammasta “taulusta”, sen parempi. Tämä lisää arvokasta ristiinlinkitystä.
Tyypillinen virhe on julkaista tietokanta, mutta rajata pääsy sen sisältöön haun taakse ja lisäksi jättää pysyvät linkit yksittäisiin hakutuloksiin tekemättä. Tällaisesta tietokannasta on hyötyä vain niille, jotka tietävät sen olemassaolosta.
2. Varo syviä hierarkioita
Sisällön organisointi sen tuottajan näkökulmasta on aivan eri asia kuin organisointi sen kuluttajan kannalta. Hierarkiat palvelevat vain, jos lukija jo hahmottaa koko tiedon kentän, mutta useimmiten näin ei ole – eihän tieto muuten todennäköisesti kiinnostaisi!
Esimerkiksi tuottaja tekee luokittelun sisällön lähteiden tai yrityksen organisaatiohierarkian perusteella, mitkä taas lukijaa erittäin harvoin kiinnostavat.
Mitä syvempi hierarkia, sen enemmän linkkejä on hakukoneenkin seurattava, jotta päätyisi siihen hyvään hakutulokseen. Mitä enemmän klikkauksia sen arvottomampi sivu.
Pääsivusi ovat hakukoneiden mielessä usein niitä arvokkaimpia, koska niille johtaa paljon linkkejä. Jos sisältö on kaukana niistä, hakukone päättelee, ettei sisällöllä varmaan ole paljon arvoakaan.
3. Luo sisällöntuotantoon keskinäisen välittämisen ilmapiiri
Sisältöä tuotetaan valitettavan usein omissa pienissä karsinoissa naapurikarsinaan paljon katsomatta. Naapurissa saatetaan liipata asiaa läheltäkin, mutta silti linkin tekeminen jää. Yhtenäiset asiasanakäytännöt vaativat myös yhteispeliä.
Älä osta sisältöä metritavarana. Näin tehdessäsi saatat saada hyviäkin juttuja, mutta varmasti myös juttuja, jotka leijuvat omassa yksinäisyydessään internetissä ilman linkkejä ulos tai sisään. Sellainen sisältö ei kiinnosta hakukoneita.
Mittaa sisältöjen menestystä ja innosta muita tekemään sisällöistä yhdessä yhä houkuttelevampia.
Itse asiassa yksinkertaisimmillaan tämän artikkelin voisi kääntää toisinpäin ja kirjoittaa otsikoksi yksinkertaisesti vain “3 vinkkiä sisältökonseptiin”. Välillä tuntuu, että sisältökonseptinkin hiffaaminen omasta sisällöstään on liian vaikeaa. Se, että sitä pureksisi vielä hakukonenäkökulmasta, niin voihan vee, että menee hankalaksi.
Kaiken kaikkiaan mahtia, että maailmassa on sisältöihmisiä niin kuin Björklund! Hyvä setti.
Kiitos, Janne!