SmartyPants ja suomen kieli

“ on vasen lainausmerkki (“). Suomessa sitä ei käytetä, vaan lainauksen aloittava ja lopettava merkki on sama, eli oikea lainausmerkki ” (”). Sama koskee puolilainausmerkkejä, eli tyypillisimmin apostrofeja (heittomerkkejä): ’ (’) aloittaa ja lopettaa lainauksen. Vasenta heittomerkkiä ‘ (‘) ei suomen kielessä käytetä.

SmartyPants on fiksu pikku apuohjelma, joka muun muassa konvertoi lainausmerkkien sijaan yleisesti ja virheellisesti käytetyt tuumamerkit oikeiksi HTML-entiteeteikseen. Se ei kuitenkaan ota huomioon käytettävää kieltä. Otettuani SmartyPantsin PHP-version käyttöön, totesin tämän ongelman. Osoittautui, että ongelmaan oli helppo ratkaisu.

Korvasin SmartyPantsin koodista kaikki viitteet vasempaan lainausmerkkiin ja puolilainausmerkkiin, eli korvasin kaikki viittaukset “:aan ”:lla ja ‘:aan ’:lla. Ensin mainittuja löytyi kaksitoista ja seuraavia yhdeksän. Hyvin tuntuu nyt pelaavan, tiedä sitten mitä menin rikkomaan.

Lähteenä käytin Markus Itkosen mainiota Typografian käsikirjaa (siinäpä verkkokauppa, joka inhoaa itseensä linkkaamista).

Lisäys: Mozilla-pohjaiset selaimet lisäävät oletusarvoisesti lainausta merkitsevän q-elementin ympärille tuumamerkit. Tämän voi korjata seuraavalla säännöllä:

q::after, q::before {
	content: "201D";
}