Spesialistikoodari hätääntyy

Tuottava alusta on alusta, jolla saa entiseen verrattuna tehtyä asioita halvalla ja nopeasti, mutta kuitenkin riittävän laadukkaasti. Yhden teknologian spesialistikoodari hätääntyy, kun tuottava alusta kasvattaa suosiotaan. Hän haluaa todistaa tarpeellisuutensa.

Spesialistikoodarin tehokkain ase tuottavia alustoja vastaan on sana arkkitehtuuri. Esimerkiksi: “Tuottavan alustan arkkitehtuuri on täysin paska. Tietoturvassa on aukkoja ja koodi on rumaa.” Hän unohtaa sujuvasti, että kaikessa koodissa on aukkoja ja että rumuus on subjektiivista. Arkkitehtuuri ei sitä paitsi tässä yhteydessä oikeastaan tarkoita mitään muuta kuin että koodarin kapeasta näkökulmasta asiat on tehty väärin.

Arkkitehtuuriargumentti toimii, koska se on niin epämääräinen. Ja kuka muka voi tietää asiat paremmin kuin asiantuntija?

Tuottavien alustojen sijaan spesialisti suosii alustoja, jossa riittää nysvättävää ja samoja asioita voi koodata yhä uudestaan yhä jännittävimmillä ja vaikeammilla tavoilla. On aivan sama, ratkooko hän oikeita ongelmia.

Spesialistikoodari osaa ja tietää paljon yhä vähemmästä. Hän pureutuu syvemmälle esimerkiksi skaalautumisen ja tietoturvan problematiikkaan, vaikka nämä ovat jo ajat sitten lakanneet olemasta useimmille asiakkaille relevantteja ongelmia.

Hän koodaa itseään, ei muita varten.