Webin toisella kultakaudella kokonaan uusia sovellustyyppejä ilmaantuu verkkoon kuin sieniä sateella. Vähänkin aktiivisempi webin käyttäjä on pian pulassa selaimen välilehtiviidakossa.
Minulla kesti pitkään tajuta, miksi työpöytäsovellus on lopulta parempi vaihtoehto kuin 15 avointa välilehteä. Satunnaiseen käyttöön web-liittymä vielä menee, mutta kun sovelluksia alkaa olla enemmän, ei selaimen käyttöliittymä enää veny.
Sivujen selailu ja sovellusten käyttö ovat kaksi eri käyttötapausta, vaikka protokollat ovatkin samat. Käyttöjärjestelmien käyttöliittymät on suunniteltu usean yhtäaikaisen sovelluksen käyttöön. Selaimen välilehdet ovat äärimmäisen alkeellinen käyttöliittymä sovelluksesta toiseen vaihtamiseen. Havainnollinen alt-tab-yhdistelmä, Exposé, tiedostojen raahaaminen ikkunoihin, kaikki nämä ja monta muuta ovat mahdottomia selainsovelluksille.
Selaimen välilehtien käyttö muuttuu hyvin hankalaksi kun avoimien välilehtien määrä lähentelee kymmentä ja painajaiseksi tämän jälkeen. Jatkuvasti avoinna olevat sovellukset syövät näitä arvokkaita paikkoja tehosurffaukselta.
Vielä pahempi ongelma ovat käyttäjät, jotka eivät osaa hyödyntää välilehtiä. Kymmenen avointa selainikkunaa ja “mikäs se Facebook näistä olikaan, en löydä, avaanpa uuden ikkunan” -syndrooma on tuttu näky, kun vierailen monien työpisteillä. Heille erillissovellukset eivät ole ratkaisu, koska ne vaativat perehtyneisyyttä ja kokeiluhalua. Ehkä ongelman ratkaisisi jos www-sovellus voisi kommunikoida selaimelle olevansa sovellus. Selain voisi tällöin ehdottaa sivuston rekisteröintiä omaksi sovelluksekseen, joka toimisi yhdessä, kenties sovellukselle kevyesti mukautetussa, selainikkunassa.
Jo nyt Fluid tarjoaa JavaScript-rajapinnan www-sovelluksen ja Fluid-sovelluksen väliseen kommunikointiin. Laajentamalla ideaa yhden klikkauksen sovelluksen generointi olisi mahdollinen. Jo tällaisenaan vielä buginen ja muutenkin keskeneräinen Fluid on silti jo varsin käyttökelpoinen. Olen käyttänyt Gmailia muutaman viikon sen kautta menestyksekkäästi. Fluidin suurin hyöty on sovelluksissa jotka eivät tarjoa rajapintaa tai joille ei ole kunnollista työpöytäsovellusta olemassa.
Bloggaaminen onnistuu OS X:ssä Marseditillä ja Windowsissa Windows Live Writerillä. Marsedit on tätä kirjoittaessa kokeilussa ja todennäköisesti tulee hankittua.
Sähköpostia voi tietenkin lukea millä vain sähköpostiohjelmalla. IMAP-tuki on tässä palveluntarjoajalta aika ehdoton vaatimus.
Syötteiden lukemiseen aivan ehdottoman loistavaksi olen havainnut NewsGatorin NetNewsWiren. Nykyään ilmaisena sitä ei kannata jättää kokeilematta. Windowsissa saman firman asiakasohjelma on FeedDemon, joka sekin on erinomainen sovellus. Google Readeria, Bloglinesia ja kumppaneita voi tietysti käyttää selaimessa, mutta varsinkin vähän isommalla syötemäärällä en vaivautuisi.
Twitter, Jaiku ja vastaavat eivät ole saaneet minua vielä innostumaan, mutta näille löytyy myös omat sovelluksensa. Deliciousiin ja muut sosiaalisiin kirjanmerkkipalveluihin samoin.
Unohdinko jonkin oleellisen www-sovellustyypin? Tiedätkö jonkun erityisen hyvän työpöytäkäyttöliittymän jollekin web-sovellukselle?
Mieleen tulee Mozillan Fluid-tyylinen systeemi (joka tosin on Fluidia vanhempi) Prism.
Itse en ole kokenut noita tarvitsevani, mutta tulevaisuudessa kun webappit ja nuo työpöytäkäyttöliittymät kehittyvät, saattavat osoittautua hyödyllisiksi.
Juuri pohdin samaa ilmiötä tänään miettiessäni, että oli kätevää, kuinka Camino oli auki vain Bloggeria varten, ja muun suffauksen suoritin Safarissa.
Fluidia olen kokeillut minäkin, mutta siinä oli jokin ongelma, jonka vuoksi osa Google-ohjelmista ei toiminut siinä, vaan ohjautui kirjautumisen jälkeen suoraan oletusselaimeen.
Ecto on toinen tuntemani työpöytä-blogieditori Macille.
http://infinite-sushi.com/software/ecto/
PS Nuo kommenttiluukun kenttien symbolit ovat ikävän sekavia. Olisi mukavaa, jos ne voisi saada tekstinä, tai edes tooltipin avuksi.
Vesa: Kuinka unohdinkaan Prismin? Varmaan siksi, etten koskaan kokeillut sitä koska prototyyppi on vain Windowsille. Fluidin idea on tosiaan hyvin samanlainen.
PA: Ajattelin ihan samaa. Hankkiuduin eroon symboleista. Tämä mikrokokoinen kommenttilaatikko on silti edelleen varsin ahdistava. Pitää vielä miettiä mitä sille tekisin.