Mikä ASP.NETissä on tehty oikein

Huomasin narisevani aivan liikaa ASP.NETistä, sillä pidän teknologiasta ja käytän sitä vapaaehtoisesti. Päätin siis listata ne osat, joihin olen siinä ja ylipäätään koko .NETissä mieltynyt.

1. C#

Erittäin loppuun asti mietitty kieli. Puhdasta nautintoa vuosien VBScriptin vääntämisen jälkeen. Microsoftin sitoutuminen kielen kehittämiseen on myös hyvä asia.

2. Olio-ohjelmointi

Oliomallia on hyödynnetty ja sitä pääsee hyödyntämään ASP.NETissä erinomaisesti.

3. Framework

VBScriptin jälkeen tietysti melkein mikä tahansa tuntuu hyvältä, mutta joka tapauksessa .NETin framework on todella monipuolinen ja suurimmaksi osaksi hyvin suunniteltu paketti. Menneitä ovat ne ajat, jolloin melkein mitä tahansa tehdäkseen oli ostettava komponentti.

5. Omien kontrollien tekeminen

Vaikka web-kontrolleilla voi saada pahaakin jälkeä aikaan, on uudelleenkäytettävyys ja eristäminen muusta sovelluksesta merkittävä etu verrattuna esimerkiksi vanhan ASP:n include-malliin. Includeita silti välillä kaipaa edelleen, niilläkin kun on käyttönsä.

6. Ohjelmakoodin erottaminen merkkauskielestä

Aina tuota eroa on mahdoton tehdä, mutta useimmiten se selkeyttää sovelluskehitystä ja helpottaa työskentelyä ei-ohjelmoijien kanssa. Välillä tämä ero tehdään DataGrideillä ja muilla pirullisilla keksinnöillä, mutta asiat voi tietysti yhtä hyvin tehdä järkevästikin.

Muita hyviä puolia on kovaa vautia tulossa Whidbeyn muodossa. Arkistosta löytyy itse poimimani ennalta parhaalta kuulostavat puolet.

Nyt jos höpisisi jostain ihan muusta seuraavaksi.