Osuuspankin e-lasku: ikävä käyttökokemus

Päätin testata Osuuspankin e-laskupalvelua Visa-laskun kanssa. E-laskun idea on kannatettava: paperisia laskuja ei tarvitse lähetellä — lasku tulee suoraan verkkopankkiin. Saapuneesta laskusta saa halutessaan ilmoituksen sähköpostilla.

Visa-laskun voi maksaa haluamallaan summalla, olettaen että maksaa luottorajan mukaan määräytyvän minimisumman kuussa. Paperisen laskun kanssa olen tottunut siihen, että maksun määrä -kohdassa seisoo minimisumma eikä todellinen kuukauden Visa-käyttö. Koska luotto on korotonta kuukauden verran, maksan tyypillisesti koko laskun aina sen saapuessa. Todellinen summa löytyi paperisesta laskusta helposti, joten virheitä ei ole sattunut.

Sähköisen laskun kanssa onnistuin tekemään virheen ensimmäisellä kerralla viime kuussa: maksoin minimisumman todellisen kulutuksen sijaa. Virheen seurauksena jouduin maksamaan korkoa ylijääneeltä summalta. Summa ei toki ole iso, mutta se että vika on huonon käyttöliittymän on raivostuttavaa.

Tässä kuussa olin terävämpi ja osasin ihmetellä kummallisen pyöreää summaa:

Erääntyvät maksut

Tuolta sivulta siirrytään linkistä E-laskun hyväksyminen -sivulle, jossa ei myöskään ole mitään mainintaa mahdollisesta vaihtoehtoisesta summasta:

E-laskun hyväksyminen

Tässä vaiheessa pitää tajuta klikata erittäin heikosti esillä olevaa laskun erittelytiedot -linkkiä. Sitä ei ole tarjolla millään muulla näytöllä. Seuraavat valinnat avautuvat:

Laskun erittelytiedot

Ensimmäisestä vaihtoehdosta voi avata laskun HTML-muotoisena ja siitä löytyy todellinen maksettava määrä. Tämä tieto on sitten kopioitava ja liitettävä laskun hyväksyminen -lomakkeelle.

Ei kauhean kätevää, mutta silti siedettävä määrä klikkauksia.

Ikävintä on kuitenkin, että virheen mahdollisuus on aivan liian suuri. Pitää osata ennakoida, että e-laskun summa ei välttämättä ole se summa minkä haluaa maksaa. Lisäksi laskun avaaminen on tehty insinöörimäiseksi (käytetään teknisiä termejä DTD ja XSL ja tarjotaan näennäisesti samanlaisia valintoja) ja se on piilotettu huomaamattoman linkin ja liian monen klikkauksen taakse.

Ymmärrän sen, että laskulla voi olla monta summaa ja niiden tuominen käyttöliittymään on hyvin vaikeaa. En silti halua joutua maksamaan ylimääräistä sen takia, että käyttöliittymä on kehno. Osuuspankin käyttöliittymä on erittäin kehno muutenkin, mutta aiemmin en ole rahaa sen takia menettänyt.

Tämä ongelma olisi ratkaistavissa esimerkiksi siten, että linkkiä laskuun tarjottaisiin aktiivisemmin tai jopa että lasku olisi yksi pakollinen näyttö hyväksymisprosessissa.

Itse en todennäköisesti tätä virhettä tule toiste tekemään, mutta aivan varmasti lukuisat muut oppivat saman asian kantapään kautta.

2 Replies to “Osuuspankin e-lasku: ikävä käyttökokemus”

  1. Myös-OKO pankin kankeat alasvetovalikot saavat ajattelemaan että “olisiko tämä voitu tehdä paremmin?” Tämän lisäksi joskus ilmaantuva lisäpalveluiden mainonta asioinnin välissä on saanut hermostumaan. Ei todellakaan sitä suoritusrauhaa.

  2. Minä yritin joku vuosi sitten vaihtaa Nordeasta Osuuspankkiin, mutta en kestänyt OP:n verkkopankkia. Se oli vain niin järkyttävän hankala Nordean jälkeen. Nordeallakin on kyllä ties mitä ongelmia käyttöliittymässä (se esim. sekoaa täysin, jos avaa useita ikkunoita yhtaikaa, ja verkkotiliote on ihan susi), mutta ainakin perusasiat hoituu.

Comments are closed.