Blogi ei ole oikea blogi, jos sillä ei ole syötettä

Muistuttaisin kaikkia mielestään blogia pitäviä, että yksi blogin tunnusomaisimmista piirteistä on syöte. On suorastaan epäkohteliasta kirjoittaa blogia, jolla ei ole syötettä. Blogi, jolla ei ole syötettä ei ole täysivaltainen osa blogiyhteisöä, koska se sulkee ulkopuolelleen aktiivisimmat webin käyttäjät eli syötteiden tilaajat, joilla ei ole aikaa vierailla sivuilla päivitysten toivossa.

Blogilista syntyi aikana jolloin syötteet eivät vielä olleet itsestäänselvyys, mutta vuonna 2008 ne ovat. Olivat jo vuonna 2005. Perässähiihtäjätkin siis herätys!

Tämä on samalla muistutus myös monille web-ammattilaisiksi itseään tituleeraaville. Yhä näkee paljon kaupallisia blogitoteutuksia, joista on jäänyt syöte tekemättä — kenties siksi ettei toteuttaja tai julkaisujärjestelmä ole ollut työnsä eikä ajan tasalla.

Taulukkotaitosta näemmä ollaan pääsemässä eroon. Seuraavaksi siis syötteet automaattisesti kaikkialle.

4 Replies to “Blogi ei ole oikea blogi, jos sillä ei ole syötettä”

 1. Mulla oli mennyt väliaikaisesti syöte rikki ja kyllä oli hiljaista. Nyt se on taas ehjätty joten toivon että vilkastuu, kun tuli liityttyä siihen Oindexiinkin.

 2. Ottaen huomioon, että Vanhasen sivuilla oli väärä character-encoding, niin tuo rss:n puuttuminen on ehkä pienin synti. Vähän säälittää tämä tietoyhteiskuntamme tila kun ei edes pääministerin blogissa näy kirjaimet oikein kaikilla selaimilla ja niilläkin joissa ne näkyy homma toimii vain siksi, että selaimet typpäävät useimmiten toimimaan rikkinäisten sivujen kanssa.

  (niille ken ei tiedä, niin se tarkoittaa sitä, että jos selain kunnioittaa sivun ilmoittamaa merkistökoodausta niin ääkköset konvertoituu hassuiksi merkeiksi. )

 3. Aion olla aatteellisesti vastarannan kiiski ja kieltäydyn hyväksymästä syötteitä blogia määrittelevälle listalle. Lähtökohtanani on, että se mikä hyväksyttiin blogiksi vuonna 1999, on edelleen blogi. En pidä ajatuksesta, ettei html:n alkeet taitava pystyisi ylläpitämään blogiaan käsipelillä. Suurten resurssien blogialustat (=tuotteet) eivät saa määritellä bloggaamisen konseptia.

  Mutta myönnettäköön, että minäkin soisin jokaisen blogin tuuttaavan pihalle syötettä ;)

 4. Blogin määritelmä on niin laaja, ettei otsikon kaltaista väitettä voi täysin tosissaan esittää. Se oli enemmän tarkoitettu provosoimaan.

  Tulipa tuosta käsityöstä mieleen, että tietääkseni Zeldman ylläpiti koko saittinsa lisäksi myös syötettään käsin ennen hiljattaista siirtymistään WordPressiin. Tosin herra taisi osata vähän enemmän kuin HTML:n alkeet.

  Syötteen tekeminen ei silti mitään rakettitiedettä ole, ihan mahdollista sitä on käsinkin ylläpitää. Jos sekin on liian haastavaa, syötteitä varten on olemassa myös editoreita.

Comments are closed.