Kuka maksaa Internetin moderoinnin?

Sunnuntaisuomalainen kysyy: Tarvitaanko Lex Kuronen? Asia on niin naurettava, että ehkä olisi parempi olla kommentoimatta. Kommentoin nyt kumminkin.

– Taustalla ovat muutamat viime vuosien kantelut, jotka ovat koskeneet keskustelupalstoja. Niitä ratkaistaessa on pohdittu, että asiaa pitäisi käsitellä yleisemmällä tasolla, perustelee JSN:n puheenjohtaja Kalevi Kivistö.

Miksi ihmeessä kukaan on JSN:lle kannellut keskustelupalstojen sisällöstä? Mitä ihmettä joku JSN voisi satunnaisen keskustelupalstan sisällölle?

Järeimmän ehdotuksen tekee sananvapauslainsäädäntöön perehtynyt valtionsyyttäjä Mika Illman Valtakunnansyyttäjänvirastosta.

– Olisi paikallaan harkita, pitäisikö laissa velvoittaa keskustelupalstojen ylläpitäjiä pitämään riittävä määrä keskustelun valvojia. Nämä valvoisivat keskustelua ja blokkaisivat pois lainvastaiset viestit.

Kuinka joku vapaaehtoinen moderaattori voisi olla kykeneväinen ratkaisemaan mikä viesti on laillinen ja mikä lainvastainen? Miksi hän edes haluaisi moista ratkaisua tehdä? Vapaaehtoiset moderaattorit siivoavat toki keskusteluita oman kykynsä ja halunsa mukaan keskustelun tason ylläpitämiseksi, mutta se on aivan eri asia kuin lain kirjaimen valvominen. Tahtooko valtionsyyttäjä virastoineen kenties tulla itse näitä ratkaisuja tekemään? Sellainen työ kyllä kuuluisi viranomaiselle, jos jollekin.

Entä kuka tämän poliisivaltion maksaa?

Kummallisimman lausunnon antaa kuitenkin JSN:n varapuheenjohtaja Jari Lindholm:

Toisin sanoen sananvapauslain idioottimainen porsaanreikä – jos et moderoi, et ole vastuussa – halutaan nyt tukkia. Korkea aika, mutta eikös tätä olisi voinut ajatella silloin, kun lakia tehtiin?

Ei se ole porsaanreikä. Vastuu viestistä on aina sen julkaisijalla. Esimoderoinnin tapauksessa lopullisen julkaisupäätöksen tekijä on eri kuin moderoimattoman tapauksessa. Miksi vastuun pitäisi ehdottomasti olla palvelun ylläpitäjällä? Mitä periaatteellista vikaa on siinä, ettei kaikkea keskustelua valvota Internetissä?

Tyhmien lainausten perään yksi hyväkin:

Kun internet on siivottu ja keskustelupalstat tapettu, voivat Viralliset Pakolliset Valvojat sitten kierrellä katuja, kauppoja ja ravintoloita siivoten kansalaisten julkisissa tiloissa käytävien keskusteluiden asiattomat kommentit. Vähitellen kaikki väärät kommentit katoavat koko maasta ja kaikki ovat onnellisia.

One Reply to “Kuka maksaa Internetin moderoinnin?”

Comments are closed.