Osoitteettomat linkit

Web-sivujen kävijä voi periaatteessa toimia sivuston kanssa vain kahdella tavalla. Hän voi klikata linkkiä tai lähettää lomakkeen painamalla nappulaa.

Kysymys kuuluu, mistä tietää, milloin on syytä tehdä linkki ja milloin taas käyttää lomaketta. Tietysti valinnan voisi tehdä sattumanvaraisesti ja valita mikä tuntuu sopivimmalta, kuten aina ennenkin. Mutta jos vaikka ensi kerralla ei enää?

Jos katsoo esimerkiksi Gmailin saapuneet viestit -näkymää, saattaisi asetukset-linkin avaaminen uuteen ikkunaan tai välilehdelle tuntua triviaalilta toimelta. Teksti on väritykseltään sininen. Se on alleviivattu. Silti sen kanssa ei voi toimia kuin tavallisen linkin. Lähdekoodin tasolla näkyy tällaista: <span class="lk" id="prf_g">Settings</span>, joten klikkaamista lukuun ottamatta epälinkkiä ei voi käyttää kuten oikeaa.

Oikean linkin voi lisätä suosikkeihin tai kirjanmerkkeihin. Linkin osoitteen voi kopioida ja liittää pikaviestikeskusteluun. Linkin voi avata toiseen selainikkunaan. Mikään näistä ei toimi hyvin tai ollenkaan, jos a-elementtiä käytetään käynnistämään toiminnallisuutta, joka ei liity toiseen osoitteeseen siirtymiseen.

Peukalosääntönä voi pitää, että linkkiä voidaan käyttää vain, jos haluttu toiminto on siirtää käyttäjä toiseen URL-osoitteeseen. Tässä yhteydessä voi silti hyvin tehdä muitakin toimia, esimerkiksi suorittaa JavaScript-koodia, olettaen, että toimet ovat toissijaisia. Esimerkiksi tiedon välittäminen klikkauksesta palvelimelle statistiikkatarkoituksissa tai linkin osoitteen avaaminen ponnahdusikkunaan ovat tällaisia toimia. Ilman niitä sivu tai sovellus voi jatkaa toimintaansa normaalisti.

Kaikkiin muihin toimiin tulisi käyttää lomaketta ja painiketta — tai mitä tahansa muuta käyttöliittymäelementtiä, kunhan se ei muistuta linkkiä. Ei ole väliä onko toiminnon tarkoitus lähettää lomakkeen tiedot palvelimelle tai suorittaa nokkelaa JavaScriptiä.

Joten ei. Ei <a href="#" onclick="teeJotain();">Klikkaa tästä!</a> eikä varsinkaan <a href="javascript:popup('http://www.example.org/')">Klikkaa tästä!</a>.

Käytä linkkiä vain, kun on URL-osoite mihin osoittaa. Käytä aina oikeaa linkkiä: a-elementtiä, jossa URL on href-attribuutissa.