Safari RSS

Apple demosi hiljattain OS X:n 10.4-version Safariin integroitua RSS-lukijaaa. (Steve Jobsin alustuspuheenvuoro Worldwide Developers Conference -tapahtumassa näyttää kenties hiukan paremmin Safari RSS:n käytännössä. Safarin esittely alkaa aika tarkkaan tunnin kohdalla. (Muutos 9.7.:linkki videoon poistettu toimimattomana)) Näyttää siltä, että Apple suorastaan innovoi selainmarkkinoilla, jossa viimeiset vastavan kokoiset muutokset taisivat olla ties kuinka monta vuotta sitten Operaan tuodut tabit ja hiirieleet.

Niin pitkään kuin olen RSS-feedeistä tiennyt, olen ollut sitä mieltä (ja muistaakseni niin totesinkin vanhan blogini höpinöissä), että feedien seuraaminen on luontevinta juuri selaimen yhteydessä. Operalla selvästi – tuoreen 7.5-version alkeellisen feedilukijan myötä – ollaan samaa mieltä, mutta ei olla ylletty ollenkaan sille tasolle mille voitaisiin.

RSS-lukijan integrointi sähköpostisovellukseen on toiseksi luontevin ratkaisu, onhan feedien esi-isällä, uutieskirjeellä pitkät perinteet ja vankat kannattajansa. Erillissovellus tai sähköpostisovellukseen integroitu RSS-lukija joko ryhtyy selaimen kanssa kilpasille, eikä pärjää alkuunkaan tai jää sovelluksena torsoksi voiden esittää vain pienen osan feedien tarjoamasta ja viittaamasta sisällöstä.

On juuri ja juuri hyväksyttävää joutua seuraamaan linkkiä ulkoiseen selaimeen sähköpostiviestistä, koska niin tapahtuu suhteellisen harvoin. Tyypillinen blogikirjoitus sisältää vähintään muutaman linkin, jolloin hyppiminen sovelluksesta toiseen käy liian raskaaksi ja tuo käytettävyysongelmia. Toinen vaihtoehto, linkin avaaminen lukijasovelluksessa, on vähintään yhtä kömpelöä ja toimii vain siinä teoreettisessa tilanteessa, jossa linkin takaa ei enää löydy kiinnostavia linkkejä.

Safari-demo osoittaa, että feedit voi tuoda selaimeen ihan toisella tavalla kuin jonain bookmarkien uudelleenlämmittelynä. Feedit elävät Safarissa luontevana osana selailukokemusta, varsinaisen saitin käyttöä tukevana palveluna. Ennustan, että Safarin ratkaisua tullaan kopiomaan rankasti. Sitä ennen alan tähyillä kohtuuhintaisia Macceja.