Mobiiliselain­kokemuksessa paljon parannettavaa Suomen isoimmilla saiteilla

Joko responsiiviset sivut ovat vallanneet Suomi-webin? Käyttäjäkeskeistä suunnittelua mobiili ensin ja niin edelleen? Katsotaanpa. Latasin TNS Metrixin top 13 -saittien etusivut iPhonella. Tässä nopeat havainnot kokemuksesta.

1. Iltalehti

Iltalehti aloittaa aika vahvasti. Ei mitään popupeja silmille. Mainos täyttää koko ruudun. Sanamuodon valinta on kieltämättä vaikeaa, mutta linkki “www-sivuille” ei ole yksiselitteinen. Enkös minä juuri www-osoitteen näpytellyt?

Vanhaa kaipaaville on päätetty uhrata linkki näinkin näkyvälle paikalle.

2. Ilta-Sanomat

Ilta-Sanomat ei ole kopioinut kilpakumppaniaan orjallisesti. Se esittää kaksi kertaa kysymyksen samasta asiasta, ensin lehden itse kirjoittamana ja sitten selaimen vakiomuotoisena. Tämän jälkeen latautuvassa näkymässä lähes koko ruudun peittää mainos. Ruudulle mahtuu vielä logo ja sää.

3. HS.fi

Hesari tekee samaa kuin saman firman keltainen lehti edellä, mutta tekee ensimmäisen kysymyksen JavaScriptin confirm-dialogin sijaan omalla layerillaan. Ei-painike on pienempi ja riski osua mainokseen on suuri. Ison osan ruutua peittää käyttöjärjestelmän standardikehoitus ladata sisältö sivustoon liittyvässä sovelluksessa. Kolmas kuvakaappaus on eri latauskerralta, mutta kahden ensimmäisen korkea mainos takaisi, ettei sivulla näkyisi palastakaan sisältöä.

4. Suomi24

Suomi24 on ensimmäinen sivustoista, joka kyselee haluanko mobiilisivustolle. Kyseessä on joku outo trendi Suomi-webissä, jota en ole maailman sivustoilla nähnyt. Haluan tai en, en ymmärrä miksi sitä pitää kysyä näin. Mitä jos nyt vain lataisitte sen mobiiliversion ja tarjoaisitte linkkiä täysversioon, jos mobiilisivusto on toiminnoiltaan puutteellinen? Ja siellähän se linkki onkin jo, joten koko maailman pysäyttävä kysymys on ihan turha. Itse mobiilinäkymä näyttää jääneen pahasti ajastaan jälkeen, mutta jättää sentään tilaa sisällöllekin.

5. Taloussanomat

Taloussanomatkin ensin huvittavan epävarmasti arvelee minun käyttävän mobiililaitetta. Mainos ei täytä ensimmäistä näkymää, mutta tilaa tuhlataan tarpeettomaan tervetulotoivotukseen. Täysversiolinkkiä on turha etsiä alasivuilta.

6. Nettiauto

Nettiauton mobiilietusivu on esimerkillinen. Ei mitään turhaa vaan itse asiaan mennään suoraan. Sovellusta mainostava palikkakin löytyy, mutta se on näppärästi piilotettu skrollaamalla sivua automaattisesti ohi elementin.

7. Fonecta

Fonectalla on tuttu turha kysymys ja sen jälkeen selkeä palveluvalikko. Muista poiketen se ei mainosta sovellusta vaan selainsovellustaan. Selkeää paluuta pääsivustolle ei ole, vaikka alalaidan logosta sinne kyllä pääsee.

8. Foreca

Foreca ei ole vielä mobiiliajassa.

9. Telkku.com

Eikä Telkku.com.

10. Plaza

Eikä Plaza.

11. Oikotie

Oikotiellä on ehkä vähän vanhahtava palvelu, mutta se toimii ohjausten suhteen ideaalisti. Ruutua ei myöskään täytetä epäoleellisella.

12. Nelonen

Nelonen on joukon ainoa, jolla on niin sanottu responsiivinen sivusto. Navigaatio kuitenkin vaikuttaa vaikeasti osuttavalta ja erikokoisista tiilistä koostuva sisältö skrollaa hiukan holtittoman oloisesti. Sivu tuntuu raskaalta. En huomannut, että käytössä olisi mitään älykkyyttä ladattavien resurssien suhteen pienemmällä ruudulla. Lähes kolme megaa tavaraa mobiililaitteelle on yksinkertaisesti liikaa. Se saattaa maksaa monta euroa ulkomaan datahinnoilla ja kestää tolkuttoman kauan ladata heikon yhteyden päästä.

13. Etuovi

Etuovella on kokonaan oma sivunsa, jossa kysellään minne oikeasti kävijä haluaa mennä. Vanhanaikaista, mutta kevyempi ratkaisu kuin JavaScript-dialogit. Varsinainen mobiilietusivu on vanhanaikainen sekin, mutta toimiva ilman turhia kikkailuja.

Yhteenveto

Responsiivisuus on vielä kaukana Suomen isoimmista sivustoista. Useimmat ratkaisut ovat kuin vuosikymmenen takaa. Isoja, usein mainosrahoitteisia palveluita kehitetään sen verran raskailla menetelmillä, että koko filosofian uusiksi paneva responsiivinen malli voi olla vaikea ottaa käyttöön panematta koko teknologiapinoa remonttiin. Silti, hyvin tehty erillinen mobiilisivusto on usein parempi vaihtoehto kuin puolihuolimattomasti kyhätty responsiivinen järkäle.

Monet sivustot eivät ole ehtineet kunnolla mukaan edes edelliseen trendiin, erilliseen mobiilisivustoon. Ei, vaikka monilla sivustoilla mobiililaitteet ryhmänä on “neljäs selain”, samaa kokoluokkaa kuin IE, Firefox ja Chrome.