Luettua: Responsive Web Design

Responsive Web Design on Ethan Marcotten tuore, lyhyt, mutta asiapitoinen kirja siitä, kuinka rakentaa verkkosivuja, jotka eivät ole sidottuja tiettyyn pikselileveyteen.

Kirjassa on viisi lukua: ensimmäisessä perustellaan responsiivisen suunnittelun ajatusta. Seuraavat kolme lukua käsittelevät kukin yhden kolmesta perusrakennuspalikasta: joustavat gridit, joustavat kuvat ja media queryt. Keskimmäisen luvun ydinosat ovat luettavissa A List Apartin artikkelista. Viimeinen luku käsittelee joitain yksityiskohtia ja työprosessien muutoksia. Yllättävää kyllä mobile first -ajattelu tuodaan mukaan vasta tässä vaiheessa.

Kun lähtee tekemään responsiivista suunnittelua, huomaa nopeasti, että tarvitaan myös responsiivinen julkaisujärjestelmä ja responsiivista sisältöäkin. Nämä alueet on pientä mainintaa lukuun ottamatta jätetty kirjan ulkopuolelle, mikä on osaltaan harmi, mutta toisaalta riippuvat hyvin paljon taustateknologista, itse sivustosta ja sen sisällöstä. Ehkä näistä aiheista onkin sitten kirjoitettava teknologiakohtaiset opukset.

Noin 150 sivua sisältävä kirja ei ole ainakaan liian raskas paketti, vaan sen kahlaa läpi muutamassa tunnissa. Yhdeksän dollarin hintaan ei kannata jäädä pohtimaan sijoittaako moista summaa sähköiseen versioon. Kirja on teknisestä fokuksestaan huolimatta pakollista luettavaa kaikille verkkopalveluiden suunnittelijoille ja kehittäjille.