Selaimet zoomaavat – em-taitto on kuollut

Kaikki tekstikoot eivät sovellu kaikille ja kaikkiin tilanteisiin. Kaikki selaimet osaavat suurentaa tekstiä, edes jollain tasolla. Tekstin reipas suurentaminen kuitenkin rikkoo taittoja eikä auta tekstiin, joka on vangittu esimerkiksi Flashin tai kuvan sisälle.

Em-taitto tai elastinen taitto tarkoittaa tapaa taittaa sivu niin, että sen mitat on sidottu käyttäjän fonttikokoon. Näin tekstin lisäksi lähes kaikki muutkin mittasuhteet säilyvät. Taustakuviin ei kuitenkaan voi vaikuttaa. Näkyvin em-taittoa käyttävä sivusto lienee Ikea USA, mutta tyyli ei koskaan ole yleistynyt kovin laajalti.

Elastisia taittoja on kritisoitu vaikeasti ylläpidettäviksi ja sitä ne helposti ovatkin.

Operassa on vuosikausia ollut sivujen zoomausmahdollisuus, jolla koko taittoa voi helposti skaalata. IE:n versio 7 toi saman ominaisuuden. IE:n versio on siinä mielessä huonosti toteutettu, että zoomaus tehdään keskeltä näkymää jolloin vasemmasta laidasta katoaa usein tärkeää tietoa. Käyttäjän on sitten manuaalisesti korjattava vierittelemällä sivua tuskallisesti sivusuunnassa. IE 8:n beta ei enää kärsi tästä ongelmasta.

Firefoxin tuleva versio 3 tuo zoomauksen uuden grafiikkamoottorin myötä. Hiljattain myös Webkitin kehittäjät ilmoittivat zoom-ominaisuuden olevan kehitteillä, joten tulevaisuuden Safarikin osaa tempun.

Elastisen taiton voi siis julistaa kuolleeksi, jos se nyt edes koskaan varsinaisesti eli.

3 Replies to “Selaimet zoomaavat – em-taitto on kuollut”

  1. Elastinen taitto oli tosiaan aina kaunis ajatus ja itsekin olen aina pyrkinyt siihen, mutta pikselienviilaaminen on aina vienyt kaiken ajan ja taidon.

Comments are closed.