XStandard 2 — vihdoinkin myös OS X:llä!

XStandard on WYSIWYG-editori, joka asentuu selainlaajennukseksi. Sen paras puoli on onnistunut pyrkimys sisällön erottamiseen esitystavasta. Vuosien ja lukuisten verkkopalveluiden käyttökokemuksella pahaa sanottavaa tuotteesta ei paljon ole.

Joitain selkeitä puutteita XStandardissa on. Yksi niistä katoaa, kun pian julkaistava versio 2 tuo mukanaan odotetun tuen OS X:lle.

Tulevassa versiossa on paljon muutakin oleellista uutta. Moni näistä kuulostaa niin perusjutuilta, että on suorastaan noloa, että niitä on saanut odottaa näinkin kauan:

  • näppäimistöllä hallittava käyttöliittymä
  • etsi & korvaa
  • definition list -tuki (aiemmin editori korvasi kysymättä dl-listan p-elementillä!)
  • pre-elementin tuki (aiemmin XStandard tuhosi pre:n valkoisen välin ja korvasi elementin kappaleella
  • redo!

Vastapainoksi on XStandardin kunniaksi mainittava, että CSS-tuki oli jo edellisessä versiossa varsin hyvä — joiltain osin jopa parempi kuin IE6:ssa — ja tulevassa versiossa tilanne paranee entisestään.

Erillinen, käyttäjien koneille asennettava sovellus lisää yhden ylimääräisen mutkan ja riippuvuussuhteen muuten niin helposti tapahtuvaan web-sovelluksen käyttöönottoon. Siksi päätöstä käyttää XStandardia ei kannata tehdä kovin kevyin perustein. Jos sisältöä on runsaasti ja sitä arvostaa, ei vaihtoehtoja valitettavasti kovin paljon ole.