ASP.NET += MVC, hyvästi Web Forms!

Microsoft julkisti jättiyllätyksen ALT .NET -konferenssissa: Nykyisenlainen ASP.NET tulee väistymään uuden MVC-arkkitehtuurin myötä. Tilaisuus sopi julkistukselle mainiosti, koska se järjestetään muun muassa MVC:n mahdollistaman sovelluskehitystyylin tukemiseksi Microsoftin alustalla.

Epä-webmäinen ASP.NET kutistuu pelkäksi view-moottoriksi, mutta sekin on vaihdettavissa — kuten kaikki uudessa arkkitehtuurissa. Postback- ja viewstate-hirvitykset saavat kyytiä. URL:t saadaan täysin haltuun. Dynaamisiakin kieliä tuetaan.

Kun myös IIS 7 alkaa vihdoin näyttää www-palvelimelta, voidaan sanoa, että Microsoft on vähitellen saamassa kiinni todellisuudesta. Tätä on toivottu ja pitkään, mutta ei uskallettu odottaa. Jälleen kerran näin myöhäinen vastaus tähänkin huutavaan ongelmaan ei kauheasti mairittele Microsoftia, mutta toisaalta ei voi olla olematta tyytyväinenkään.

Ruby on Rails ja kumppanit eivät ehkä saa Microsoftin uudesta kokonaisuudesta suoraa kilpailijaa, koska aina on paljon kehittäjiä, jotka eivät halua sitoutua yhden toimittajan ympäristöön. Mutta ainakin jonkinmoinen kehittäjien joukko tulee riittävän tyytyväiseksi pysyäkseen edelleen MS:n kelkassa. Ja tietenkin kaikki webin käyttäjät hyötyvät, koska web saa kasan vähän parempia sovelluksia.

Koska se on valmis? Seuraavaan, vuodenvaihteeseen ajoittuvaan kehitystyökalujen päivitysrumbaan ei uusi arkkitehtuuri ehdi, koska koko touhu on vasta alpha-asteella. CTP tulee vuoden lopussa, Visual Studio 2008:n kylkeen asentuva lisäpalikka joskus ensi vuonna.

Scott Hanselmanilla on videoita ja kattavat linkit.