Yle, Elävä arkisto ja pahat hakkerit

Ylen hallintojohtaja Jussi Tunturi lausuu päivän Ilta-Sanomissa ohjelmien laittomasta levittämisestä Internetissä:

– Suuren suosion saavuttaneeseen Ylen Elävään arkistoon nämä hakkerit eivät onneksi ole päässeet käsiksi.

Tunturi ei ole kuitenkaan sinisilmäinen. Arkiston suojaus on rakennettu hyvin tarkasti, mutta täyttä turvaa sekään ei takaa.

– Mikään järjestelmä ei ole aukoton.

– Jos jotain tapahtuu, reagoimme luonnollisesti voimakkaasti, Tunturi alleviivaa.

Ensinnäkin, suuresta suosiosta voi olla monta mieltä. Huolimatta siitä, että palvelua on rummutettu isolla rahalla joka kadunnurkassa (kiitos, että tuhlaatte lupamaksurahojani turhaan mainontaan), eivät Yle.fi:n kävijämäärät ole juuri viime vuotta korkeammalla tasolla. Arkisto avattiin 9.9.2006, eli loppuviikolla 36, jolloin on havaittavissa kasvua, mutta siihen se sitten jääkin.

Toisekseen, hyvin tarkasti rakennetusta suojauksesta:

Menin Elävään arkistoon ihan tavallisella Mac-tietokoneella, johon oli asennettu Microsoftinkin jakelema Flip4Mac-laajennus. Tällä yhdistelmällä Ylen videoiden katselu onnistuu ilman ongelmia – sekä Firefox- että Safari-selaimissa. Ylekin suosittaa sitä toisena vaihtoehtona Elävän arkiston Apua-sivullaan.

Ruutukaappaus, jossa Elävän arkiston videotoisto käynnissä ja valinta Save As QuickTime Movie... osoitettunaKummassakin selaimessa on tarjolla valinta Save As QuickTime Movie…, jonka avulla koko videopätkän voi tallentaa omalle koneelle ja katsella koska haluaa.

Onko tämä siis hyvin tarkasti rakennettu suojaus? Olenko paha hakkeri, kun paljastin tämän varastamiskeinon? Haastaako Yle minut oikeuteen vai mitä mahtaa mainittu voimakas reagointi olla?

En todellakaan tiedä, onko tämä se DRM-suojaus, josta Apua-sivu sanoo mm.:

Onko YLE niin naiivi, että kuvittelette Windowsin DRM suojausten [sic] kestävän murtamisyrityksiä pitkällä aikavälillä?

Voi todella olla niin, että hieman taitavampi käyttäjä osaa kikkailla tiedostosta itselleen kappaleen talteen. Tarkoitus on kuitenkin mahdollisimman hyvin estää se. Näyteikkunankin voi rikkoa tiiliskivellä, mutta ei se silti ole sallittua.

En löydä mistään kohtaa Elävää arkistoa kieltoa tallentaa tiedostoja itselleen. Päinvastoin, se suorastaa sallitaan. Eikä tallentamista voisi kieltääkään, koska se tekisi katselusta mahdotonta. Vertaus ontuu pahasti, koska näyteikkunan rikkominen sentään on jossain kielletty. Jos kerran tallennus omaan käyttöön on sallittu, miksi tarkoitus on mahdollisimman hyvin estää se?