Mozilla-säätiön kaukainen unelma

Sitten Mozillan vapautumisen on Mozilla-projektien ympärillä kuhistu, kuinka heidän on jatkossa keskityttävä markkinoimaan tuotteitaan suoraan kuluttajille. Ennen tuon työn varsin heikolla menestyksellä hoiti Netscape. Mozilla-säätiöllä on useita ongelmia, jotka estävät tavallista kuluttajaa valitsemasta heidän tuotteitaan.

Ensimmäisenä vastaan tulevat säätiön verkkosivut. Mozillasta kehuja kuullut ummikko käyttäjä ei voi täysin vakuuttua, että tahon, jonka omat verkkosivut ovat parhaimmillaan amatöörimäiset, aikaansaamat tuotteet olisivat ammattimaisia ja luotettavia verkko-ohjelmistoja. Huvittavinta on, että tilanne oli vielä jokin aika sitten huomattavasti surkeampi ja uuden etusivun tultua julki yhteisön jäsenet olivat tyytyväisiä. Tähän voivat minusta tyytyä vain heikkonäköiset ja teknologiauskovaiset.

Oikeastaan sama ongelma vaivaa kaikkia Mozilla-projekteja. Ulkoasu ja käyttöliittymä ovat viimeistelemättömiä kautta linjan. Lukemattomat vaihtoehtoiset harrastelijoiden rustaamat skinit, ikonit ja muut ulkoasua muokkaavat lisäkkeet kasvattavat identiteettiongelmaa entisestään.

Vaikka kaikki tämä valitus toisarvoisista asioista voi vaikuttaa turhalta ininältä, on sillä oikeasti paljon merkitystä jos ja kun kunnianhimoinen tavoite on kilpailla tasaveraisesti ylivoimaisen markkinajohtajan kanssa. Mozillan pitää kiteytyä yhteen ilmeeseen joka on yhtenäinen kaikkien tuotteiden kesken. Mutta ketäpä pätevää AD:ta jonkun nörttijoukon unelma kiinnostaisi niin paljon?